A Wembley stadion eladása Shahid Khannak a pályán, miután az FA tábla támogatást adott

A Labdarúgó Szövetség testülete elvileg jóváhagyta a Wembley stadion eladását 600 millió fontért a Fulham és Jacksonville Jaguars tulajdonosának, Shahid Khannak. A javaslatot, az Anglia, az FA Kupa és az ott játszott egyéb presztízsű labdarúgó-mérkőzések védelmével, a nevének megőrzésével és szponzor nélküli megőrzésével, valamint annak biztosításával, hogy a bevételt helyi szintű létesítményekre fordítják, a következő október 11-én nyújtják be az FA Tanácsának. .

Az egyik FA szóvivője elmondta: „A Wembley stadion eladását, a tárgyalásos védelmi intézkedéseket és egy 600 millió font összegű, a labdarúgó közösségi létesítményeibe történő beruházásra vonatkozó vázolt tervet ismertették és megvitatták a mai FA ülésen.A megbeszélés eredményeként az FA testülete beleegyezett abba, hogy elõadja az FA Tanácsának az elõadást, sportfogadás hogy megkapja a véleményét, miután a tények ismertek voltak. >

A hivatásos játék három képviselőjét az FA tíz fős testületében úgy értik, hogy teljes mértékben támogatják a tervet, csakúgy, mint Greg Clarke elnök és Martin Glenn vezérigazgató.Mivel áprilisban a Khan-nal folytatott tárgyalások hírei eloszltak, Glenn különösen nyilvánosan kifejtette az FA véleményét, hogy átalakíthatja az alulról építkezõ létesítményeket, májusban a Tanácshoz intézett beszédében úgy jellemezve, hogy „lehetõséget teremt példátlanul nagy összegû beruházás felhasználására a közösségi futballba

Az amatőr, a „nemzeti játék” képviselői, amelyekből három az FA testületében és a Tanács többsége képviselteti magát. Legutóbb kétségeiket fejezték ki amiatt, hogy a pénzt ténylegesen költenek-e közösségi létesítmények. Ezt az aggodalmat részben az EFL vezérigazgatója, Shaun Harvey ösztönözte, azzal érvelve, hogy az FA által elfogadott elosztási sportfogadás rendszer szerint a jövedelem 50% -át professzionális játékra kell fordítani.Biztosítottak arra, hogy a profi kluboknak juttatott pénzt elsősorban a közösségi vagyonkezelő társaságok és alapítványok létesítményeire fordítják. „nevetséges” volt, és több pénzt az alulról szervezett létesítmények számára a gazdag Premier League klubokból vagy az ügynökök díjainak befizetéséből kellene származniuk.Azóta azonban nem tettek aktív erőfeszítéseket az ilyen alternatív finanszírozás valósághűvé tétele érdekében, és Glenn azt válaszul azt mondta, hogy az FA „évek óta várt… abban a reményben, hogy valami a sarkon fordulhat elő”, és nem akarta visszautasítani a Wembley eladása a „holnap lekvár” ígéretével.

Az FA tanácsának végül minden eladást alá kell írnia, akkor jóváhagyásra van szükség a kormánytól és a Sport England-től, amelyek 120 millió font sterling nemzeti lottópénzt adtak a 757 millió font költség a Wembley újjáépítésére.Tracey Crouch sportminiszter és Nick Bitel, a Sport England elnöke júliusban jelezte, hogy elvben támogatják az eladást, ha a online sportfogadás bevételt – beleértve az állami támogatásokat – a labdarúgási alapon keresztül a helyi szintű befektetésekbe fektetik be.

A Fulham tulajdonosának nyilatkozata így szól: „A mai FA Testület ülésén beérkező hírek üdvözlendők és biztatóak. Megértem, hogy a vita nyílt és alapos volt. Nem kérhetünk többet, mivel folytatjuk a folyamatot az FA Igazgatóságával, az FA Tanáccsal, a Sport England, a London polgármesteri hivatalával és a DCMS-sel annak érdekében, hogy megállapodást érjünk el, amely az elkövetkező generációk számára az angol labdarúgást szolgálja.A mai fejlemények nem befolyásolják a Craven Cottage felújításának terveit, és mint ilyen, nem befolyásolja azt, hogy a Craven Cottage továbbra is a Fulham Football Club állandó otthona legyen. ”