Visszaszámlálás Armageddonig: Carlsen és Caruana álltak a végső leszámolásra

De a történelmi holtpontot szerdán rendezik meg a londoni College hangszigetelő stúdiójában, amikor a világ két legfontosabb szereplője gyorscsillapító sorozatban versenyez annak érdekében, hogy az 1 millió eurós (880 000 font) összegű végső nyertest meghatározzák. ) mérkőzés. A Guardian nézete a sakk világbajnokságáról: nem csak egy népszerűségi verseny Szerkesztés Bővebben

Ha Carlsen nyer, a 27 éves fiatalember megvédi a harmadik címet, amelyet 2013-ban Viswanathan Anandtól elfoglalt. Ha Caruana uralkodik, a 26 éves kihívó csak a második amerikai születésű játékos, aki 1972-ben Bobby Fischer után elkapta a világbajnokságot.

Sokak számára az elhúzódott udvarlás mélyen kielégítő látványnak bizonyult, és széles körű vitákat váltott ki arról, hogy a meccs formátumát felül kell-e javítani.A nyilvános felháborodás a hétfői 12. játék után elérte a csúcspontot, amikor Carlsen, akinek hírneve az ellenfelek kegyetlen büntetésén alapult a maratoni végjátékokban, elégedettnek tűnt, hogy 31 lépés után újabb békés eredményt rendezzen az idő és helyzet egyértelmű előnyei ellenére.

De a Carlsen és a Caruana – az első címsorozatok bemutatása a világ 1. és 2. számú játékosai között 1990 óta, amikor Garry Kasparov és Anatoly Karpov ötödik és utolsó alkalommal szembesültek egymással – mindig egy egyenletes mérkőzés volt a két elit között. a számítógépes sakk korszakában felnevezett operátorok, és ezt a mutatót biztosan megküldték.Az eredménytáblán a versenyzők közötti borotvavékony margó pontosan tükrözi azokat a három pontot, amelyek elválasztják őket a Fide Elo értékeléseiben. Hétfőn zajló játék: a négy közül a legjobb mérkőzés 25 perc alatt, minden játékos számára, 10 perces lépéssel minden egyes lépés után. (Ez az, ahol a norvégok bezárhatták a rendezvényt, miután két évvel ezelőtt New Yorkban Oroszország Szergej Karjakin ellen kötözték őket.)

Ha ez nem elég az ügyek rendezéséhez, akkor játsszon akár öt mini-mérkőzést két blitz játékból (öt perc minden játékos számára három másodperces lépéssel).Ha mind az öt mini-meccs meghúzódik, akkor az egy hirtelen halálos Armageddon-mérkőzésévé válik, amelyben a fehér öt percet kap, a feketék négy percet kapnak, és mindkettő három másodperces növekedést kap a 60. lépés után. Ha ez a játék meghúzódik, a feketét győztesnek nyilvánítják.

Carlsen, aki az 1. helyén kívül a világ legjobban értékelt gyorsjátéka és legjobban értékelt blitz játékosa (a Caruana megfelelő értékeléséhez képest) (a 8. és a 16. osztályból), sokkal jobb rekordokkal rendelkezik szigorúbb időellenőrzések mellett, és széles körben tekintik kedvencnek.Tökéletes kilenc a kilencből a nyakkendő-megszakítókban, több mint egy évtizeddel visszamenőlegesen, azzal a további előnnyel, amelyet a sport legnagyobb színpadán tapasztalhat meg.

De vannak olyan jelzések, amelyek szerint Carlsen 2016-ban annyira veszélyesen küzdött Karjakin ellen. , egy még tovább csökkent Londonban. A válasza egy újságíróra, aki azt kérdezte, hogy van-e kedvenc szereplője a történelemből – „Valószínűleg én vagyok, mint három vagy négy évvel ezelőtt” – motyogta nevetéssel a sajtó galériájában, de vastag volt vallásos altextusával és patoszával.És nem kevesebb, mint maga Garry Kasparov hétfőn, aki azt mondta, hogy Carlsen a 12. játékban elhamarkodott ajánlata elárulta a szellem megszűnését. Jelentkezzen a The Recap-ra, a szerkesztők heti e-mailjeire.

“Ennek fényében megdöbbentő vonzó ajánlatot kapott Magnus-tól, aki több idővel hatalmas helyzetben van, átgondolom azt a véleményem, hogy ő a zuhatagok kedvence ”- írta a hosszú távú 1. világ a Twitterben. „A tiebreakeknek hatalmas idegekre van szükségük, és úgy tűnik, hogy veszít.”

Akárcsak a szerdán legyőzték a versenyt, egyértelmű, hogy a 2020-as következő világbajnoki mérkőzés lehetséges formátumváltozásáról folytatott párbeszéd nem lesz nyugodt. hamar. De ez egy másik napi beszélgetés.Amikor megkérdezték, hogy soha nem látott sorsolásuk felvonulása, akár egy heves vitatott mérkőzés csomagjában is, nem befolyásolja-e a sportot, mind Carlsen, mind Caruana beleborzongott a gondolatba.

– mondta Caruana. “Ha a hatalmak meg akarják változtatni, akkor valami mással dolgozunk.”